03 nov Hvad er fysisk arbejdsmiljø? Forstå de fysiske forhold i arbejdsmiljøet
Der er mange ting, der kan påvirke et godt arbejdsmiljø, men særligt er de fysiske rammer meget afgørende for, hvor behageligt og sikkert det er at arbejde. Derfor er det første skridt til en god og sund arbejdsplads altid at sikre, at de fysiske forhold i arbejdsmiljøet er i orden.
I denne artikel har vi sat fokus på det fysiske arbejdsmiljø og kommer med råd til, hvordan jeres virksomhed kan optimere det fysiske arbejdsmiljø.
7 dimensioner af arbejdsmiljøet
Der findes flere forskellige måder at forstå og opdele arbejdsmiljøet på. Ifølge Arbejdstilsynet kan arbejdsmiljøet inddeles i syv overordnede dimensioner, som I kan inddrage i jeres arbejdspladsvurdering (APV).
De 7 dimensioner er:
- Fysiske forhold: Fx lys, støj, arbejdsudstyr, indeklima, møblement og indretning på arbejdspladsen.
- Psykiske forhold: Fx arbejdspresset, konflikter, sociale relationer på arbejdspladsen og trivsel på arbejdspladsen.
- Ergonomiske forhold: Fx arbejdsstillinger, løft, træk, skub og bæring.
- Kemiske forhold: Fx støv, damp, røg, eksponering for farlige stoffer osv.
- Biologiske forhold: Fx bakterier, virus, skadedyr osv.
- Ulykkesrisiko: Fx mulighed for at falde, snuble eller på anden vis komme til skade.
- Sygefravær: Fx stress, smerter, hovedpine, træthed, psykiske problemer såsom mistrivsel.
Forbedring af arbejdsmiljøet på en arbejdsplads
Når man ønsker at forbedre arbejdsmiljøet på en arbejdsplads, er det vigtigt at have kendskab til disse syv dimensioner. Dette inkluderer især de fysiske og psykiske arbejdsmiljøforhold, da arbejdstilsynet faktisk kræver, at virksomheder inkluderer mindst disse to områder i en APV-undersøgelse.
Det er altså ikke nødvendigvis alle syv parametre, der er relevante for alle typer arbejde eller virksomheder. Desuden kan der også være andre forhold, der er vigtige at tage i betragtning.
En APV-undersøgelse er altså nødvendig at tilpasse den specifikke arbejdsplads.
Skab balance mellem identifikation af risici og forebyggelse af sundhedsproblemer
Når man har kendskab til arbejdsmiljøets forhold, er det også vigtigt at forstå, hvordan disse forhold kan påvirke både arbejdet og de ansatte. Dette kan hjælpe med at identificere potentielle risici og træffe de nødvendige foranstaltninger for at minimere dem.
Det er ikke nok kun at fjerne de farlige forhold på arbejdspladsen for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det er også vigtigt at sikre, at de eksisterende forhold ikke generer eller forværrer sundhedsproblemer hos de ansatte. Dette kan omfatte at tilpasse arbejdsstationer, implementere ergonomiske løsninger og tilbyde passende træning og støtte til medarbejderne.
Ved at være opmærksom på og tage hånd om særligt de fysiske og psykiske arbejdsmiljøforhold kan virksomheder øge medarbejdernes velvære og effektivitet samt skabe en sund og produktiv arbejdsplads.
Hvad er fysisk arbejdsmiljø?
Det fysiske arbejdsmiljø inkluderer alle de fysiske forhold, der gør sig gældende for at kunne udføre arbejdet. Det betyder altså, at det er alt det på arbejdet, som man skal bruge for at kunne udføre sit arbejde korrekt og sikkert.
Et godt fysisk arbejdsmiljø handler overordnet set om, at arbejdspladserne er indrettet sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt – både ud fra en enkeltvis og samlet vurdering af forholdene i arbejdsmiljøet. Ligeledes skal man også være sikker på, at det er forholdene er forsvarlige på både kort og lang sigt.
Sørg for at APV´en er tilpasset jeres arbejdsplads
Når I laver en APV, skal I være opmærksomme på, hvilke fysiske forhold, der er relevante at undersøge på netop jeres arbejdsplads. Det kan for eksempel være lysforhold, støjniveauet, ventilationen, klimaet eller fugtigheden.
I jeres undersøgelse er det også vigtigt, at der er rum til at undersøge både styrker og svagheder – altså hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer så godt i de fysiske arbejdsforhold i virksomheden. Det skal ske, så I på den måde bedre forstår det samlede billede af arbejdsforholdene, og så I kan vurdere, hvor der er brug for forbedring, og evt. hvordan I bedst kan skabe forandringerne.
Det er essentielt for jeres arbejdsplads, at I er sikre på, at de fysiske forhold i arbejdsmiljøet fungerer, eller at I som minimum har defineret en handlingsplan og strategi for, hvordan forholdene kan forbedres.
Et dårligt fysisk arbejdsmiljø har store konsekvenser
Det fysiske arbejdsmiljø kan have store konsekvenser for de ansattes arbejdsmiljø, trivsel og produktivitet. Dårlige fysiske forhold på arbejdspladsen kan blandt andet medføre træthed, hovedpine, irritabilitet, koncentrationsbesvær og nedsat produktivitet – og hvis det fysiske arbejdsmiljø ikke fungerer optimalt, kan det føre til forhøjet sygefravær, tabt omsætning og øget skadesfrekvens.
Derfor er det vigtigt med et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen – for både de ansatte og for virksomhedens bundlinje.
Eksempler på ting i det fysiske arbejdsmiljø
Hvad omfatter det fysiske arbejdsmiljø?
Hvad indbefatter det fysiske arbejdsmiljø? Det fysiske arbejdsmiljø omfatter alle de fysiske forhold og rammer på arbejdspladsen, der kan have indflydelse på arbejdstagerne og deres arbejdsproces. Dette inkluderer bl.a.:
- Lysforhold: Er der tilstrækkeligt med lys, og er det af god kvalitet?
- Støj: Er der støj på arbejdspladsen, og er det til gene for arbejdstagerne
- Ventilation: Er der god ventilation på arbejdspladsen, og fungerer den korrekt?
- Indeklima: Er temperaturen og luftfugtigheden?
- Udstyr: Er det arbejdsudstyr, der er i brug, af god kvalitet og egnet til formålet?
Der kan være forskel på, hvilke aspekter af det fysiske arbejdsmiljø, hvilke brancher lægger størst vægt på, og det er ikke sikkert, at alle forhold vil være relevante at undersøge på netop jeres arbejdsplads.
For nogle brancher er det for eksempel vigtigt at have fokus på god ventilation og luftkvalitet. Det kan skyldes, at der er risiko for, at støv eller andre partikler kan være skadelige for de ansatte.
Andre brancher vil lægge større vægt på godt udstyr. Det kan skyldes, at det er et krav fra myndighederne eller fra forsikringsselskaber. Dette gælder f.eks. brancher, hvor der er risiko for større ulykker såsom byggeri og industri.
Udstyr kan være alt fra computer og telefon til sikkerhedssko eller -hjelm. Det er ikke altid lige let at vurdere, om det udstyr, der findes på en arbejdsplads, er godt nok, og derfor er det vigtigt at inddrage medarbejderne, der har daglig berøring med udstyret og arbejdsprocesserne.
Lysforhold, støj og indeklima er til gengæld nogle af de parametre, der ofte vil være relevante at have fokus på i en APV, men det er ikke sikkert, at alle tre forhold vil være relevante på netop jeres arbejdsplads.
Hjemmearbejde er også en del af det fysiske arbejdsmiljø
Når man taler om fysisk arbejdsmiljø, inkluderer det også det arbejde, som medarbejderne helt eller delvist kan udføre hjemmefra. Hjemmearbejde er begyndt at fylde mere i visse brancher, og derfor er det vigtigt at have fokus på, hvilke rammer, der påvirker medarbejdernes arbejdsmiljø.
Hjemmearbejde kan både have positive og negative konsekvenser for arbejdsmiljøet.
- De positive virkninger kan eksempelvis være kortere rejsetider, fleksibilitet i forhold til arbejdstiden og muligheden for at undgå trafikpropper.
- De negative konsekvenser kan blandt andet være en ensomhedsfølelse, dårligere muligheder for socialt samvær og en udfordring i forhold til at afgrænse arbejds- og fritid. I værste fald kan det medføre dårligt psykisk arbejdsmiljø og dårligt fysisk arbejdsmiljø, som igen påvirker medarbejderens trivsel, arbejdsglæde og sundhed.
Derfor er det vigtigt at have fokus på disse ulemper og sikre, at medarbejderne har et godt fysisk arbejdsmiljø og en ordentlig arbejdsplads, hvis der skal arbejdes hjemmefra.
Eksempelvis kan det gøres ved at give medarbejderne et budget til at indrette deres hjemmearbejdsplads, så den passer bedst muligt til den enkelte, eller ved at udstyre medarbejderen med det rette udstyr – fx ved at tillade, at medarbejderen kan tage computerskærm eller kontorstol med hjem.
Fem gode råd til et bedre fysisk arbejdsmiljø
Her er fem gode råd der kan hjælpe med at skabe et bedre fysisk arbejdsmiljø:
1. Ergonomisk indretning
Sørg for, at arbejdsstationer og møbler er ergonomisk korrekte. Justér stole, borde og skærme, så de passer til den enkelte medarbejders kropsholdning og arbejdsopgaver. Dette kan reducere risikoen for muskelspændinger, smerter og andre arbejdsrelaterede skader.
2. God belysning
Sikre tilstrækkelig og korrekt belysning på arbejdspladsen. Naturligt lys er ideelt, men hvis det ikke er muligt, skal kunstig belysning være jævn og behagelig for øjnene. Undgå blænding og skærme, der kan forårsage belastning for øjnene.
3. Luftkvalitet og ventilation
Sørg for en god luftkvalitet og ventilation på arbejdspladsen. Frisk luft og passende ventilation forbedrer koncentrationen og mindsker risikoen for luftbårne sygdomme og allergener. Hold arbejdsområder fri for støv og skadelige kemikalier.
4. Støjreduktion
Reducer støjniveauet på arbejdspladsen ved at implementere støjdæmpende foranstaltninger. Dette kan omfatte brug af støjreducerende materialer, opdeling af arbejdsområder og anvendelse af høreværn, når det er nødvendigt. Støj kan forårsage stress og forstyrre koncentrationen.
5. Regelmæssige pauser og bevægelse
Opfordr til regelmæssige pauser og fysisk aktivitet i løbet af arbejdsdagen. Stillesiddende arbejde kan føre til muskelspændinger og dårlig kropsholdning. Bevægelse og strækøvelser kan hjælpe med at forbedre blodcirkulationen, mindske muskelspændinger og øge energiniveauet.
Ved at implementere disse tiltag kan virksomheder skabe et bedre fysisk arbejdsmiljø, der fremmer medarbejdernes sundhed, trivsel og produktivitet.
Klinik hjælper mange virksomheder med et bedre fysisk arbejdsmiljø
Vi har bred erfaring med at hjælpe og optimere virksomheders fysiske arbejdsmiljø. Som en del af vores sundhedsordninger hjælper vores personale med at rådgive om arbejdsstillinger og ergonomi.
Vores mind set er, at vi skal være synlige for alle medarbejdere og derfor gør vi brug af sundhedsguider (fysioterapeuter), som har speciale i ergonomi. De bevæger sig rundt i kontorlandskabet, på lagret eller produktionshallen og tager et kig på medarbejdernes gode og dårlige arbejdsstillinger og vaner. Derved kan vi sætte straks ind med tiltag de steder, hvor det fysiske arbejdsmiljø er uhensigtsmæssigt. Det kan være alt fra gruppebaseret pausegymnastik, vejledning i udstræksøvelser, kontorindretning eller vedledning i indkøb af ergonomisk udstyr til arbejdsstationer.
Skal vi hjælpe din virksomhed med et bedre fysisk arbejdsmiljø?