27 nov Gør motion på arbejdspladsen til en vane for dine medarbejdere
Gør motion til en del af arbejdskulturen på din arbejdsplads og hjælp dine ansatte til bedre koncentration og velvære med disse 6 gode råd
Denne video er et eksempel på nogle gode udstrækningsøvelse, hvis du sidder meget ved computer eller udfordrer din ryg på anden vis i dit arbejde.
Se også alle vores øvelses og træningsvideoer her.
Af: Eivind Møller · senest opdateret 27. november 2023
Hvorfor implementere motion på arbejdspladsen?
Der er mange grunde til, at man med fordel kan implementere motion og træning i sine medarbejderes arbejdsdag.
Vores kroppe er ikke bygget til at sidde stille. Tværtimod er det en belastning for kroppen at skulle sidde stille en hel dag på kontoret.
Og selvom man måske endda har et fysisk arbejde, så er det faktisk ikke nok for vores krævende krop – for det fysiske arbejde skal understøttes.
Flere og flere får ondt i ryggen, skuldrene og nakken pga. den måde de arbejder på, om det er ved at løfte tunge ting eller at sidde stille i en dårlig arbejdsstilling.
Det kan motion på arbejdspladsen gøre noget ved.
Desuden viser forskning, at træning på arbejdspladsen både hjælper den enkeltes mentale og fysiske helbred, men også mindsker arbejdspladsens sygefravær og styrker den samlede produktivitet.
Motion på arbejdspladsen har altså mange fordele:
- Mindsker risikoen for længerevarende arbejdsskader hos medarbejdere
- Styrker trivsel og mentalt helbred
- Mindsker mængden af korttidssygefraværet
- Styrker arbejdspladsens produktivitet, effektivitet og koncentration
Motion forebygger arbejdsrelaterede smerter
Som nævnt udvikler flere og flere arbejdsskader, oftest i nakke, skuldre og ryg, også helt uden at have et fysisk arbejde.
Det kan motion på arbejdspladsen hjælpe med at forebygge.
Lige meget hvordan du bevæger dig, vil det være for din ryg som olie er for en motor. Bevægelser får væske til at trænge ind i rygsøjlens små dele med helt afgørende næringsstoffer.
Muskel- og ledsmerter er noget af det hyppigste, både for mennesker med fysisk arbejde, men også stillesiddende arbejde i fastlåste arbejdsstillinger. Det kan konditionstræning mindske samtidig med, at det halverer risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Hvis man ofte er øm i musklerne efter arbejde, skal man ikke være bange for at bruge dem. Det er nemlig træning af de ømme muskler, der er den absolut bedste forebyggelse mod varige smerter.
Der skal være balance mellem fysisk arbejdsevne og fysiske arbejdskrav, derfor er det en fordel at have overskud af fysisk kapacitet set i forhold til de fysiske krav der er på arbejdspladsen.
Se også: Arbejdsstillinger – Sådan forbedrer du vilkårene for dine ansatte
6 gode råd til hvordan man implementerer bevægelse på arbejdspladsen
Hvis man vil øge mængden af bevægelse og fysisk aktivitet for sine medarbejdere i arbejdstiden, er der flere måder at gøre det på – det vigtigste er, at det er fælles! Vi kommer med 6 gode råd til hvordan her:
- Anlæg et træningsrum og en træningsklub
Ved at lave en træningsklub og skabe gode og gratis faciliteter for dine ansatte, øger du sandsynligheden for, at de gør brug af dem og dermed har mere motivation og energi til arbejdet. Man kan også sætte et bordtennisbord op eller lign. - Tilbyd cykelparkering og badefaciliteter
At skabe gode vilkår for at cykle på arbejde gør at dine ansatte vil møde friskere op, end hvis de har kørt i bil eller taget offentlig transport. Samtidig vil mange, der har langt til arbejder, være mere tilbøjelige til at tage cyklen, hvis de har mulighed for at tage et bad efter. - Stå op møder
Ved at holde møderne stående får man automatisk bevæget sig mere undervejs. Hold dog stående møder korte, og hav en fast dagsorden på forhånd, så koncentrationen bevares. Det er også en god idé at rejse jer op i slutningen af møder, der trækker lidt ud. - Walk and talk
Hvis et møde ikke involverer mere end 2-3 mennesker, er walk and talk en genial løsning. Hvis I for eksempel går udenfor i den friske luft, vil hjernen helt sikkert også samle mere inspiration. Tag noter på telefonen og hold møderne korte. - 30 minutter med øvelser i fællesskab (pausegymnastik)
Man kan også vælge at gå mere systematisk til værks og indføre små træningspauser hver dag, hvor træning og motion er i fokus. Her kan I udvælge en række øvelser, som I kan vælge imellem hver dag. For eksempel øvelser med elastik, stræk- og bøje-øvelser, øvelser med håndvægte, øvelser med underarmene og meget mere.
Der er solid viden om den positive effekt af selv ganske få minutters daglig træning på langvarigt sygefravær, øget velbehag og styrkelse af det sociale element (det giver ofte et godt grin at lave gymnastik sammen)
Der er også mulighed for at tilvælge faciliteret professionelt tilrettet pausegymnastik med en sundhedsordning fra Klinik. Læs mere om vores sundhedsordninger her. Læs også mere om gode øvelser specifikt til musearm her. - Tæl skridt i arbejdstiden
En anden simpel lille ting der kan gøre en stor forskel er at tælle dine skridt i arbejdstiden. Det kan man gøre på sin telefon eller med en skridttæller. Det kan være en fælles ting, hvor I konkurrerer i hold, eller det kan være noget I gør for jer selv. Uanset hvordan I gør det, er det sundhedsstyrelsens anbefalinger, at man kommer op på 10.000 – 12.000 daglige skridt.
Se også: Tennisalbue sygemelding – hvad er det og hvordan foregår det?
Få hjælp til at skabe en sund arbejdsplads for dine ansatte
Vil du gerne have hjælp til, hvordan du kan skabe det bedste fysiske arbejdsmiljø med motion og motivation for dine ansatte? Det kan vi hjælpe med hos Klinik.
Du kan tilmelde dig en sundhedsordning eller massageordningen til virksomheder fra Klinik. Her kommer vores dygtige medarbejdere og hjælper med at forøge trivsel på arbejdspladsen, evt. med træning, og give et fornyet overskud hos din virksomhed.
Lyder det interessant? Ring til os på 61717593 eller udfyld formularen herunder. Så giver vi dig et uforpligtende tilbud.
Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning
Relaterede indlæg:
-
10 grunde til at skabe et mere ergonomisk arbejdsmiljø?
Et godt ergonomisk arbejdsmiljø er fundamentalt for en virksomheds succes. Derfor er det ...
-
7 effektive metoder til stresshåndtering på arbejdspladsen
Lær effektive metoder til stresshåndtering på arbejdspladsen og skab et sundt og stressfri...
-
7 ideer til bedre trivsel på arbejdspladsen
Få gode ideer til at forbedre trivslen og effektiviteten på arbejdspladsen. Vi hjælper vi...