fbpx
Arbejdspladsvurdering

Få en arbejdspladsvurdering: Klinik kan højne din virksomheds sundhedsprofil

En arbejdspladsvurdering (APV) er afgørende for virksomheders succes. Ved at analysere og vurdere arbejdsmiljøet kan man identificere potentielle risici og implementere nødvendige forbedringer. Forestil dig, at du er en virksomhedsejer, der har bemærket et stigende antal medarbejdere, der klager over smerter og ubehag på arbejdspladsen. Ved at få en arbejdspladsvurdering kan du identificere de specifikke problemer og træffe de nødvendige foranstaltninger for at forbedre medarbejdernes sundhed og effektivitet

Arbejdspladsvurdering

Af: Eivind Møller · senest opdateret 6. maj 2024

Hvad er en arbejdspladsvurdering?

En arbejdspladsvurdering (APV) er en systematisk proces, hvor arbejdsmiljøet på en virksomhed evalueres og analyseres med henblik på at identificere og håndtere eventuelle risici og problemer. Formålet med en arbejdspladsvurdering er at skabe et sundt arbejdsmiljø med sikkerheden i top, så medarbejdernes trivsel og effektivitet kan øges.

Læs mere om en APV her.

Hvorfor er en arbejdspladsvurdering vigtig?

En APV er ikke bare en forpligtelse, som en virksomhed har i forhold til arbejdsmiljølovgivningen. APV’en er et værktøj, som kan bruges til at sætte sit arbejde med arbejdsmiljøet i system, og som kan bidrage til et bedre arbejdsmiljø.

Der er mange fordele for virksomheder med et godt arbejdsmiljø. Det kan nemlig medføre:

  • Mindre sygefravær
  • Færre omkostninger som følge af ulykker og erhvervsbetingede lidelser
  • Mindre udskiftning blandt medarbejderne
  • Øget arbejdsglæde, motivation og produktivitet.

Hvordan foretages en arbejdspladsvurdering?

Det er arbejdsgiverens ansvar at udføre en APV i fællesskab med de ansatte.

Når det er tid til at foretage en APV, kan man med fordel finde hjælp hos Arbejdstilsynets APV-tjeklister. Disse tjeklister hjælper nemlig med at udpege problemer i arbejdsmiljøet, der skal laves en forbedret handleplan på.

Arbejdstilsynet har desuden udarbejdet 57 arbejdsmiljøvejvisere, der beskriver de vigtigste arbejdsmiljøproblemer i de forskellige brancher og kommer med forslag til hvordan de kan løses.

Som arbejdsgiver er det altså en god ide at benytte disse vejvisere til at identificere lignende problemer på arbejdspladsen og finde gode råd til at løse dem.

Se de forskellige arbejdsmiljøvejvisere her.

Krav til APV´en

I arbejdsmiljølovgivningen er der forskellige krav til udarbejdelsen af en APV, som virksomheden altid skal overholde:

  • APV’en skal være skriftlig.
  • APV’en skal være tilgængelig på virksomheden, så både ledelsen, medarbejderne og Arbejdstilsynet kan læse den.
  • APV-processen består normalt af fem faser, hvor den enkelte virksomhed selv kan vælge de metoder og redskaber, der virker bedst for dem.
  • Ledelsen og medarbejderne skal samarbejde om hele APV-processen.

 

Læs her en vejledning til hvordan man gennemfører en APV

Hvordan kan en arbejdspladsvurdering forbedre arbejdsmiljøet?

Et godt arbejdsmiljø er afgørende for en virksomheds succes, da arbejdspladsens medarbejdere både skal have deres psykiske og fysiske behov tilfredsstillet for at kunne yde en god arbejdsindsats og samtidig trives i dagligdagen. Med en APV kan man hurtigt forbedre arbejdsmiljøet, hvilket vil komme hele virksomheden til gode. Herunder kan du læse nogle af forbedringerne en APV kan bidrage til:

Forebyggelse af arbejdsulykker og skader

En APV kan identificere potentielle risici og problemer i arbejdsmiljøet, såsom dårlig ergonomi, dårlig luftkvalitet eller støj. Ved at håndtere disse risici kan man reducere antallet af arbejdsulykker og skader. Dette kan resultere i en mere sikker arbejdsplads og færre fraværsdage.

 

Reduktion af stress og sygefravær

En arbejdspladsvurdering kan også identificere faktorer, der kan fremkalde stress og føre til sygefravær. Ved at adressere disse faktorer kan man reducere stressniveauet og øge trivslen på arbejdspladsen. Dette kan føre til et sundere arbejdsmiljø og færre fraværsdage på grund af sygdom.

 

Styrkelse af medarbejdertilfredshed og produktivitet

En arbejdspladsvurdering kan identificere forhold, der påvirker trivslen og tilfredsheden hos medarbejderne. Ved at forbedre disse forhold kan man øge medarbejdertilfredshed og produktivitet. Dette kan føre til en bedre arbejdskvalitet, hurtigere opgaveløsning og et mere engageret arbejdsmiljø.

 

Forbedring af virksomhedens sundhedsprofil

En arbejdspladsvurdering kan også hjælpe med at forbedre virksomhedens sundhedsprofil. Ved at identificere og adressere faktorer, der påvirker medarbejdernes sundhed og velvære, kan virksomheden vise sit engagement i at skabe et sundt arbejdsmiljø. Dette kan bidrage til at tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere samt styrke virksomhedens omdømme som en arbejdsplads, der værner om medarbejdernes helbred.

Har du spørgsmål til sundheden i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få fyldestgørende rådgivning omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en sundhedsordning fra Klinik.

Kontakt os nu på telefon 50598971 eller skriv en e-mail på eivind@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om en arbejdspladsvurdering

Hvor kan jeg søge hjælp for at forbedre min virksomheds arbejdsmiljø?

En sundhedsordning fra Klinik kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet i din virksomhed. Ved at tilbyde dine medarbejdere en sundhedsordning kan du sætte fokus på deres sundhed og trivsel. Klinik leverer dygtige behandlere, der kan hjælpe med at øge medarbejdernes effektivitet, arbejdsglæde og reducere sygefraværet. Med en sundhedsordning kan du højne din virksomheds sundhedsprofil og skabe et bedre arbejdsmiljø for alle ansatte.

 

Er en arbejdspladsvurdering lovpligtig?

Ja, ifølge Arbejdsmiljøloven.

Arbejdsmiljøloven kræver, at virksomheder udfører arbejdspladsvurderinger. Formålet med loven er at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for alle medarbejdere. En arbejdspladsvurdering er en vigtig del af denne proces, da den identificerer potentielle risici og problemer og foreslår løsninger til at forbedre arbejdsmiljøet.

 

Hvor ofte skal en arbejdspladsvurdering udføres?

En arbejdspladsvurdering skal gennemgås og revideres mindst hvert tredje år. Derudover skal  APV’en revideres, hvis der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder eller arbejdsprocesser, der har indflydelse på arbejdsmiljøet.

 

Hvad sker der, hvis en virksomhed ikke udfører en arbejdspladsvurdering?

Uden en arbejdspladsvurdering kan der være negative konsekvenser for medarbejdernes sundhed og virksomhedens effektivitet. Risikoen for arbejdsskader, sygdomme og nedsat trivsel øges, da potentielle risici og problemer ikke identificeres og håndteres.

Derudover vil manglende udførelse af en arbejdspladsvurdering også have juridiske konsekvenser. Virksomheder er forpligtet til at udføre en arbejdspladsvurdering og sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø i henhold til arbejdsmiljøloven. Overtrædelse af disse krav vil medføre bøder og retssager i virksomheden.

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
klinik-profilbillede-eivind-w400xh433
Indlægget er skrevet af

Eivind Møller

Osteopat & Partner

Med en årelang erfaring indenfor sundhedsløsninger, produktudvikling og drift, kombineret med sine behandlingsmæssige baggrund, forstår Simon at sammensætte solide og effektfulde sundhedsordninger for erhvervskunder.

Relaterede indlæg: