fbpx

4000 løbere skadet, del 2

motionslobere-300x1521

Vi bragte for et stykke tid siden nyheden omkring de nyeste tal, der overraskende putter løb ind på en tredjeplads over  årsag til skadestuebesøg.

Hvor mange bliver egentlig Skadet ?

Med 4000 årlige akutte skader slår løb andre store idrætsgrene som feks. badminton og volleyball.

Det skal selvfølgelig ses i lyset af den store mængde danskere der løber på jævnlig basis. De seneste tal fra Idrættens analyse institut som er lavet i forbindelse med deres undersøgelse  ’Danskernes motions- og sportsvaner 2011’ angiver at 31 % af den danske befolkning løber.

Det betyder også at 4000 akutte skader er en relativt begrænset skadeforekomst ifht. noget der ligner i omegnen af 1.7 millioner løbere. Omregnet i procent er det estimeret 0,25 % af de danske løbere der kommer til skade så de bliver nød til at  besøge skadestuen.

skadestuen-300x2001

Hvorfor fylder skader så meget i løbeverdenen ?

Det gør det, fordi at op mod 50% af alle løbere oplever at pådrage sig en form for skade eller begrænsning ifb med deres løb der forhindrer eller begrænser dem i at fortsætte med at løbe. Dette tal dækker typisk over overbelastningsskader forårsaget af uhensigtsmæssig eller for progressiv træning. En anden og typisk årsag til skadeudvikling hos løberen er generel ubalance i kroppen ifht. bevægelighed og styrke. Det medfører ofte at enkelt områder kroppen kommer til at modtage for meget belastning og derved bliver beskadiget.

Hvad gør vi på Klinik ?

Som nævnt ovenfor, oplever vi at en stor del af årsagen til løbeskader ligger i en uhensigtsmæssig “mekanik” hos løberen. Vi oplever også at vi med succes kan få løbere tilbage i skoene og ud på stierne ved netop at fokusere vores behandling mod at bedre og normalisere primære funktioner som fleksibilitet og bevægelighed i ben bækken og ryg samt styrke og øge kontrollen med relevant muskulatur  via øvelser og suplerende træning til løbet.

I til fælde hvor det er relevant bruger vi speciallavede dynamiske indlæg som vi oplever være en stor hjælp og støtte til at holde skaderne fra kroppen.

En Case !

Mariann Aagesen har løbet 20 marathon – men hendes jubilæumsmarathon blev ikke så sjovt som ventet  – da hun fik en genstridig skade i hofteområdet til Berlin Marathon i 2012.

Se og hør om Marianns oplevelse i videoen og få et par gode råd med fra løbelegenden Henrik Jørgensen.