fbpx

Hvad er mental træning?

Hvad er mental træning egentlig? Hvad laver en sportpsykolog? Og hvorfor skal man overhovedet træne sin hjerne muskel?

weight-lifting-brain1

Ja, som en start på mit samarbejde med Klinik, tænker jeg det er en god ide at få svaret på ovenstående spørgsmål, og jeg vil derfor benytte lejligheden til at mane nogle af de myter jeg møder i mit virke som sportpsykologisk konsulent og coach i jorden.

 

Myte 1: “Jeg tror ikke mentaltræning er noget for mig – det vil ikke gøre nogen forskel for min præstation”

Når du skal præstere, hvad enten det er i sportens verden, under dine studier, på dit job eller i dit privat liv er det en god ting at kunne fokusere, at kunne være fuldt ud tilstede på det rette tidspunkt på det rette sted. Det er også en god ide at kunne planlægge og strukturere tiden op til præstationen, så du får mest mulighed af det. Derudover kan det være hensigtmæssigt at kunne kontrollere dine tanker, og deres betydning, samt kunne forholde sig til dine og andres forventninger på en konstruktiv måde. Desuden kan det være en hjælp at lære hvordan man du håndterer dine emotionelle forstyrrelser, samt kropslige reaktioner.

Alt dette kan trænes via mentaltræning. Så jo, det VIL gøre en forskel for din præstation!!

 

Myte 2. “Mental træning er kun for mentalt svage og psykisk ustabile mennesker!”

Dette er en myte jeg ofte møder, at mental træning og det at arbejde med det mentale og psykologiske perspektiv må være for dem der ikke kan håndtere deres ‘problemer’ og udfordringer selv. For dem der er for svage til at stå på egne ben.

Jeg kan ikke sige andet, end det kan ikke være længere fra sandheden!

Mental training handler om at være forberedt, at have trænet hjernen til at kunne håndtere det der skal ske. Det være sig store præstationer, eller simple situationer i dit liv. Når du træner hjernen til at forstå og håndtere eventuelle udfordringer, er der større sandsynlighed for at du præsterer optimalt.

Det handler om at udnytte dit fulde potentiale!

Denne vending beskriver det meget godt:

Mentaltraining is not for the mentally weak, but for the strong to grow stronger.

 

Myte 3. “Jamen jeg har en træner, det er da nok?”

Ja, i nogle tilfælde er det. Men i langt de fleste tilfælde så har din træner rigtig mange kompetencer indenfor det fysiske, taktiske og tekniske område, og formentlig også kendskab til det psykologiske aspekt. Men oftest er det ikke her de har deres speciale, derfor kan det være en god ide at supplere med en mental træner.

Lad os sammenligne med det at gå til en fysioterapeut.

Hvis du bliver skadet, vil din træner kunne hjælpe dig med ‘første hjælpen’, men derefter vil du være nød til at se en specialist for at få den rådgivning og hjælp du har brug for, for at komme dig hurtigt igen.

Det samme gælder det med en mentaltræner. Selv om din træner muligvis har en grundviden indenfor det psykologiske felt, kan en specialist på området hjælpe dig mere konkret.

 

 Myte 4. Mental træning er kun for proffesionelle”

Nej. Mentaltræning er for ALLE dem der ønsker at optimere og skabe forandring. For dem, der øsnker at udvikle sig!

 

Myte 5. “Jeg mentaltræner da allerede – jeg visualiserer 10 min om ugen”

Visualisering er et super godt redskab til at træne og forberede hjernen på en præstation. MEN, at visualisere 10 min. om ugen vil ikke føre dig langt – det kræver noget mere end det. Desuden er visualisering kun en lille bitte del af dét at træne mentalt.

Når man har et forløb hos mig arbejder man med en lang række af forskellige værktøjer alt efter hvilken form for udfordring du står overfor eller hvor du er i dit liv. Vi tager udgangpunkt i dine tanker, din adfærd og dine følelser når vi planlægger et program.

Men en ting er sikkert, på samme måde som det ikke er muligt at træne sig op til et maraton på 1 uge, så er det heller ikke  muligt at skabe store mentale fremskridt på så kort tid.

Det kræver tålmodighed, disciplin og hårdt arbejde – præcist som med alt andet i livet man gerne vil blive god til.

 

Myte 6. “jeg skal have et STORT problem før jeg ser en sportpsykolog eller coach”

Det aller aller bedste, og det jeg kæmper en brag kamp for at få mange, især unge atleter, til at forstå, er det faktum, at jo tidligere i din karriere du begynder at mental træne, jo større sandsynlighed er der for, at du kan håndtere de udfordringer du møder på din vej på en god, positiv og konstruktiv måde, der vil hjælpe dig hurtigere over og igennem udfordringen.

Netop derfor skal man ikke vente med at mental træne til ‘skaden’ er sket, på nøjagtig samme måde som, du heller ikke skal vente med at styrketræne til efter du har fået en ‘skade’. Dyrker man sport på højt plan og vil noget med det, så bør styrke – OG mentaltræning være en grundlæggende del af hverdagen.

Dermed ikke sagt at det nogen sinde er for sent at mentaltræne. Hvor der er vilje er der vej – og jo bedre du kender den vej, jo større chance er der for at finde den.

 

weight-lifting-brain1 janne-mortensen1